2011-12-23

Duit Kertas Design Baru Lambang Keunikan Malaysia


Hi!

Pagi tadi buka blog sini-sana tunjukkan matawang kertas baru negara kita, Malaysia yang akan beroperasi penggunaannya mulai Julai 2012.  Kemain akak-akak kat Bank Negara Malaysia (BNM) tu posing dengan duit tu.. eh, duit tu betul ke replika?

Tak puas tengok kat blog personal, aku bukak website BNM.  Duit kertas kali ni di'design'kan mengikut keunikan yang terdapat di dalam Malaysia - pendek kata lebih melambangkan identiti negara kita  ;D

Aku sokong duit baru ni cuma tak brape nak setuju dengan duit RM20 kaler oren tu.  Dulu aku penah tengok duit kertas RM20 kaler koko.  tapi duit tu dah dilupuskan penggunaannya.  Kalo tak silap dulu 'orang cakap' yang 'note' RM20 tu tak brapa praktikal... lebih ramai orang yang menggunakan wang 'note' RM10 yang lebih memudahkan.  Tapi kini RM20 sudah kembali! 

atas : imej wang kertas RM20 lama - sudah dihapuskan.

bawah : imej wang kertas RM20 baru yang bermotifkan hidupan laut.  glamorlah Mr.Penyubiru lepas ni! hehe...
jom tengok apekah motif yang diwakili oleh wang kertas RM1, RM5, RM10, RM50 dan RM100!

RM 1 - sukan tradisional
RM 5 - Hidupan Liar
 RM 10 - Flora
 RM 50 - Pertanian
 RM 100 - Keajaiban alam

Teringat pensyarah saya iaitu Ustaz Daing pernah memberitahu bahawa jika Malaysia ingin mencetak wang kertas atau wang syiling, negara kita perlu menyediakan sejumlah jongkong emas yang mempunyai nilai yang sama seperti jumlah wang yang ingin dicetak.  

Misalnya jika Malaysia ingin mengeluarkan/mencetak wang kertas sebanyak RM10 juta, maka jongkong emas yang perlu disediakan hendaklah bernilai RM10 juta!!

so, gitulah serba sedikit makluman yang aku tahu dan ingin kongsikan kat sini.  berkenaan duit baru ni pulak, kompom raya nanti lebih meriah!!! :D


ok bye!

2 komen:

  1. haha... tunggulah bulan jun nnt,makin glemer la aku. ingat rm20 hinggit ingat penyubiru.hehe..

    ReplyDelete
  2. cissss...

    ni bank negara buat silap ni, tgok mungkin sebulan lepas tu rm20 tu ditarik balik.. heheheee

    ReplyDelete

tenkiu untuk komen2 best!!

Ping entry