2011-11-21

Komen Aku Di Blog Cikepal06 Tentang Coca-cola

Salam.

minggu lepas aku baca post cikepal06 di blog beliau tentang Coca-Cola..
Beliau (cewah!!) meminta readers beliau menceritakan pengalaman bersama Coca-Cola..

entah kena sampuk dengan angin ape, angin RAJIINN!! barangkali, maka aku pun memberi komen tentang Coca-Cola; yakni pengalaman aku dengan Coca-Cola dengan begitu panjanggggg sekali..... hihi...



bagai manakah pula dengan kenangan anda bersama Coca-cola? // ayat skema lagi!!


Sape yang non-pernah minum Coca-cola
aku pernah!
tapi sekarang dah stop atas sebab-sebab tertentu..


Coca-cola ni dah jadi satu 'jenama' terkenal dunia.  Coca-cola atau pun 'Coke' ni merupakan minuman ringan aka 'beverages' yang sudah pun terjual dan berada di dalam pasaran di lebih 200 buah negara!


jangka hayat 'brand' ni pun sudah lebih dari satu dekad iaitu 125 tahun lamanya!
fuhhh!! bayangkan.. lama ke tak lama 'Coke' nie bertahan!! 


ni serba-sikit info tentang 'Coke'..



bukan senang wooo nak 'build-up' satu jenama - starting dari mencari satu nama bagi sesuatu produk baru yang boleh memberi impak 'komersial' dan boleh dijual... nak pulak nama yang dicari tu disebut-sebut selama 125 tahun!! lama tuee...


so,,sape mereka yang genius itu?

sebelum kita cuba kenal siapa pencipta nama 'Coke' ni, jom kita kenal dulu sape pembuat 'flavor' 'Coke' nie..


RASA atau 'flavor' asal 'Coke' ni adalah dicipta oleh seorang Pharmacist aka Chemist..
Beliau adalah seorang doktor!!  (patutlah!!)
beliau bernama Dr. John Pemberton di Atlanta, Georgia.


patung Dr. John Pemberton - pencipta Coca-cola




manakala nama 'Coca-cola' pula diberi oleh Frank Robinson - beliau adalah Dr.John Pemberton punye bookkeeper... bookkeeper?? whahahahahat??? ahah!!!! correct!!





wajah Mr Robinson ni! bila google, muka kulit hitam ada, kulit putih pun ada.. jadi tak payah letak.. nanti salah pulak.. sorri... tapi kalo bila2 aku dah kompom wajah beliau, aku gitau! ;D
pepun... 'Mr.Robinson- Anda Hebat'!!


Sekian.


Sumber :
sini : http://en.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola
sini : http://inventors.about.com/od/cstartinventions/a/coca_cola.htm



3 komen:

  1. igtkan minum ngan coke ais leh sejuk, tp ni panas pula...effect pedas ngan ais kot ekk

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. org ckp, kalo terasa pedas, minumlah air suam; bukan ais.. sebab ais menambahkan lagi rasa 'kepedasan'. dahlah ais, kena 'coke' pula.. terbakarrr!!! ;D

    ReplyDelete

tenkiu untuk komen2 best!!

Ping entry