2010-11-01

selamat tinggal payslip biru!!


PERHATIAN!! KEPADA SEMUA KAKITANGAN AWAM!

mulai bulan Oktober 2010, kita semua dah takkan dapat lai payslip biru cam selalu.. means, bulan 9/2010 adalah payslip biru kita yang last gomen bagi.. lepas ni, payslip kalo nak, cetak sendiri kat web ANM (akauntan negara malaysia).

aku dapat cerita ni pun daripada husben aku hari jumaat lepas.. baru hari ni berkesempatan chek sendiri kat web anm..

korang pun boleh try masuk web anm ni..

step.1
boleh klik kat button ataupun link yang aku tulis "klik sini" kaler ijau senget-senget tu..

step.2 and step.3
pastu, kena daftar dulu.. klik dekat link "Pertama Kali Mendaftar" (step.2)
kat sini, dia akan mintak no gaji yang 8 digit tu..
mintak kata laluan yang direka sendiri..
pastu boleh terus login (step.3)..

step.4
cam biasa, klik kat hijau-hijau, senget-senget tu..
kat sini leh dapatkan jugak penyata pendapatan tahunan..

step.5
pilih tahun, bulan dan klik cari..

dan, beginilah rupa payslip tu..
payslip bulan 11 belum boleh printout lagi, mungkin kena tunggu gaji masuk dulu agaknya..


p/s~ dengar cerita, gaji bulan 11 ni masuk 10hb..


5 komen:

  1. bgs juga.. jimat tuk kertas n ink k'jaan.. but swasta dh lma wat sistem cam nie.. sapa nk slip print sendiri.. ^_^

    ReplyDelete
  2. yeke? saya dulu keje swasta, dapat jugak payslip manager bagi sendiri..

    ReplyDelete
  3. salam kenalan...
    bagus le pakai ni takde la asyik hilang payslip ku hehehehe...
    ye ke gaji 10hb?

    ReplyDelete
  4. insyaAllah gaji 10hb.. sbb biasa diorang bagi gaji seminggu awal sebelum apa-apa perayaan..

    kalo hari pertama dari seminggu sebelum perayaan tu jatuh hari jumaat, sabtu atau ahad, maka gaji akan dibayar hari khamis..

    eh,hidayah.. mekasih banyak2 coz folo blog ni.. sekarang ni tak sempat lai nak update ape-ape citer, tgh exam.. hehe..

    ReplyDelete
  5. br nak simpan payslip tu.. tgk2 dah online2.. uuhuhuhu...

    ReplyDelete

tenkiu untuk komen2 best!!

Ping entry