2010-02-05

Roti Pisang

Dah 2 minggu fotostate mesin rosak kat pejabat aku.

Disebabkan ada dokumen penting, so, pagi Rabu lepas dalam area kul10 pagi tue, aku kuar gi fotostate kat pekan Simpang Empat dekat sini.. lepas fotostate tu, untuk balik ke pejabat, aku kene melalui kedai2 makan, kedai barang.. kedai ayam.. kedai kuih.. banyak la kedai kat situ.. pejabat Mara.. KKTM.. Puzz Mart... ibarat kata, kalo tak kuat iman, maunyer aku menyinggah tengok2 majalah Harmoni baru kalo ada...
tak pun Motor Traders ker... (yo o.. lah!!)

so, tengah2 relek2 memandu tu, tetiba aku terpandang sorang pakcik tengah "COOL" jer tebar roti canai.. ermm.. tetiba teringat nak beli roti canai kat anak aku. So, menyinggah lah kejap... tapi kes aku tak dikira masuk dalam golongan orang yang tak kuat iman arrr!! hee..

Memula aku order roti telur.. tapi tetibe ternampak kat menu2 roti kat situ ade lak roti pisang.. terus terang, aku tak penah makan roti pisang.. dan disebabkan teringat kat muhammad zafri tu yang suke makan pisang, so aku pun tukar order.. kehkehkeh... ada jugak orang macam aku kat dunia nie.. anak punyer psal...

aku tetiba teringat nak snap gambo pakcik tu buat roti pisang tu.. lepas aku snap dalam 2 keping gambo, baru aku mintak kebenaran die.. boleh takk?? hihi.. nasib baik pakcik sporting.. best arr pakcik nie.. ape lai, meh ler kite layan gambo2 kat bawah nie..

.
.
.
.
.
.

ZASSS!!! heee
.
.
.
.
.

lepas buang kulit pisang tue, uncle best pun mencingcang pisang tue..
o...aku ingat pisang tu nak dilenyek.. silap rupe2nyer aku..



yang kat sebelah pakcik tu PA die kot.. membantu ape2 yang patut.. amik tue, amik nie..
errmm.. lepas pisang yang dicingcang tu diletak dokek atas roti yang siap tertebar tue, pakcik tu tuang susu pekat manis...



roti pisang dah sedia untuk dibakar... stok nak buat roti pun masih banyak lai...
aku harap lakulah jualan pakcik tu untuk hari tue..



Sebenarnyer, aku salute jugaklah dengan pakcik nie.. masih berkudrat mencari rezeki.. dengan kopiah kat kepala.. aku terus buat kesimpulan..

pakcik nie cari rezeki yang halal.. dengan iman di dada.. untuk hidup di akhirat kelak...

wow!! i'm so motivated!!
.
.
.
.

sekian n3 aku pagi nie.. jumpa lai...


Love: Unai :-)

2 komen:

  1. ooo camtu org buat roti pisang..tgk pun tak pernah, apatah lagi nak jamah..huhu..ketinggalan jaman tul! ekeke..sporting tul pakcik tu eh! ^_^

    ReplyDelete
  2. hoh!! saya ingat saya sorang yang ketinggalan!! thehehehe...
    pakcik tue mmg sporting.macam dah biasa ajer kena snap2 nie... hihi

    ReplyDelete

tenkiu untuk komen2 best!!

Ping entry