2010-02-24

Nasib baik jatuh ke tangan manusia! Cintooo...cintoooo...

nasib baik jatuh ke tangan manusia! kalo jatuh ke tangan kucing??
eh!! kucing ade tangan ker??
ader.. tapi tangan cara kucing lah!! takkan nak bertangan cam manusia jugak!! kan?
setiap ciptaan Allah tue unik dan tidak terjangkau pemikiran manusia..
manusia nie kire nak copy-paste jer..
kalo tak copy-paste tue 'creative' namanyer..
bertuah orang yang dikurniakan akal yang menjangkau masa nie, betul tak?
apa lai.. cepat2lah bersyukur..

actually, burung nie tetiba masuk kat umah aku waktu malam minggu lepas...
tetiba jer masuk kat dalam ruang tamu umah aku dan dengan syioknyer terbang2 sana sini..
time tu awal lai, dalam kul9 kalo tak silap!!
sebenarnyer husben aku yang perasan kehadiran burung nie! hahaha...
eh, aku gelak aje tau..takder mana lain ha!!



tengok tue.. manja tull.. siap landing2 atas tapak tangan lai.. hihi..

nampak tak dahi zafri kat gambar bawah nie?hehe..


betul ke burung nie manja dengan husben aku? tetiba masuk dalam umah aku, then attract pandangan husben aku, dah lah burung! napa lak? napa dengan burung?? eh! jangan burung jadian udah lerr.. bukankah selalu burung dikaitkan dengan perempuan cantik? jelmaan perempuan cantik? ala, penah baca tak mitos pasal burung "Cintoo"...?? seorang pemuda zaman dahulu kala telah terpikat dengan seekor burung merpati yang selalu bersiul2 di dalam hutan ketika pemuda tue mencari makanan kat hutan? burung merpati tue asik dok nyanyi "Cintoo...cintoo..." then, pemuda tue terpikat kat burung tue dan bawak burung tue balik umah.. setiap hari lepas balik dari hutan, pasti ade makanan dah siap terhidang kat dapur...
hehe.. aku tak mintak lah burung tue jelmaan betul, tapi gurau2 ajerr.. ahh! sudah!! jangan pikir yang ngarut2.. nanti takut lak! haha..

sebenarnyer burung nie terkena kipas siling umah aku.. tak sempat nak selamatkan burung tue dari jatuh terhempas.. sebab nama pun burung kan? hihi...eh, buat lawak lak!! haiwan tue tengah sakit aku g buat joke lak!! hey unai!! save the planet okey!! hmmm... berbalik kepada burung tue, aku ingat kaki burung tue patah, tak pun sayap dia terkena kipas.. adussss... ngilu!ngilu!! terus jatuh terjelepok kat atas lantai.. husben aku amik pun dia tak lari... eh,terbang!! adeh!!




nampak tak Power Rangers putih-kuning kat bawah tue? haha..Muhammad Zafri la tue, takut dengan burung!! aku panggil dia banyak kali tengok burung tue, tapi setiap kali aku panggil, setiap kali tue jugak dia lari.. takpa lah, jangan paksa, nanti ngigau malam susah lak!!

so, husben aku pun amik burung tue dan letak kat luar umah. Dia letak tempat tinggi sikit sebab takut jadi mangsa kucing.. Esoknyer, bila husben aku chek burung tue samada masih ade lai ke dah lari, eh!terbang, burung tue dah takderrr... bulu pun tarak... habuk pun tarak... kucing pun tarak... aku harap burung tue selamat..

Love: Unai :-)

2 komen:

  1. hehe...kreatif betul unai ni bercerita, terhibur membacanya..hehe..teruskan sesi mengarangmu..merepek meraban pun terhibur rasa.^_^..

    weeeii jarang2 burung masuk umah ni..ada pa2 ke..hehe..

    ReplyDelete
  2. unai akan teruskan mengarang selagi ade yang sudi komen.. setakat nie, mamalieyna lah yang selalu taip2 komen karangan unai.. trima kasih mamalieyna..

    sebab tu ingt mitos burung cintooo tue.. hehe..

    ReplyDelete

tenkiu untuk komen2 best!!

Ping entry