2010-02-25

Jual Laptop lama...

Jual laptop lama, beli laptop baru.. buang duit ker?

membazir ker sebab laptop lama masih elok dari sudut fizikalnye cuma keypad untuk huruf 'x' tertanggal.. tapi kalo dari sudut operasinyer, masih lancar.. dijual??


laptop lama : 1 April 2008 - sekarang


kalo saja2 nak jual, nak amik untung, memang aku tak untung pun.. tapi aku jual sebab aku boring tengok laptop tue.. boleh tak? tujuan lai satu sebab nak tolong2 member.. Laptop aku nie brand NEC.. takder lah comel atau vouge design dia.. biasa2 jer.. aku beli sebab time tu aku nak guna sangat2.. kat opis aku pc ader banyak, tapi terpaksa share.. tu yang leceh tue.. kadang2 terkena virus, abis dokumen aku.. kadang2 takut jugak orang edit2 dokumen kita kan? aku beli laptop tue dengan harge rm1750.. aku beli pada 1 April 2008.. kira nak dekat 2 tahun jugak lah aku guna.. tapi dalam bulan 8 tahun lepas adik aku pinjam sebab nak buat sistem database untuk final projek dia. sejak tue, laptop aku bertukar tangan.. so, kat opis aku bawak desktop husben aku menggantikan laptop.. leceh sikit guna desktop nie sebab tak auto detact dengan wifi.. terpaksa guna TP-Link USB.. usb nie pun kene share2.. tapi puas hati arr sebab memang laju dia run wifi!!

time aku gune desktop, member opis aku sumer tanya ke mana perginyer laptop aku.. aku cakap arr adik aku pinjam. then aku cakap aku nak jual laptop tue sebab aku nak beli laptop lain.. tak sangka pulak ada member opis aku terberminat! so..berlakulah urusan tawar-menawar.. hehee.. aku ingat tak payah bagitau lah kot brapa rm yang dipersetujui.. tapi, kira okeylah!! taklah teruk sangat... kalo teruk, tak juallah.. hehe..

so..tunggu punya tunggu adik aku habis study, maka aku ingat dah sedialah laptop tue untuk bertukar tangan.. tapi terpaksa hold dulu, sebab banyak pulak sistem dan fail-fail programming yang adik aku kena transfer/ save kan dulu sebelum laptop dapat diserahkan! lepas raya cina @ CNY baru dapat nak bagi.. menunggu lah member aku.. kesian jugak kat dia.. tapi nasib baik member aku nie jenis yang boleh dibawak berbincang dan paling penting, sabar! kalo aku jadi dia, dah lama aku cancell.. aku ade jugak tanye dia kalo2 dia nak cancell.. manalah tau kan kot2 dia segan nak cakap kat aku.. tapi, setakat nie, alhamdulillah...


NEC.. bilakah aku boleh ucapkan selamat tinggal...


lepas CNY tue, aku pun pun usunglah laptop g opis.. aku try lai sekali laptop nie walaupun sebenarnye, takder rosak mana2 pun.. tapi lepas tu, baru aku perasan, dia dah tak auto detact wifi arr!!! aku cuba periksa connection2 internet yang ada, tapi memandangkan laptop aku dah ditukar ke windows7, maka terkial2 jugak arr.. macam budak baru masuk kelas IT lak!! so, aku bawak balik dan mintak husben aku tolong hantar kedai!! tapi, tak dapat jugak wifi dia.. husben aku cakap dah ok.. tapi bila bukak dekat kem, tak detact!! so.. aku decided untuk hantar kat kedai lai sekali.. mintak tolong member aku yang kat gambar atas nie g hantarkan dengan ade sorang lai member (tapi malu lak dia bila aku nak snap) hehe.., sebab aku tak tahu kedai yang bagus! so, petang semalam, laptop aku nie dibawak ke Bukit Jambul.. cian member aku, nunggu laiiii...
setakat waktu dan hari nie, laptop aku belum balik dari kedai..

nanti, aku update citer terkini pasal laptop nie..

bye..

Love: Unai :-)

2 komen:

  1. lor dah ada yg sudi membeli..wat hal pulak laptop tu ye..nnti balik dr 'klinik' oklah itu laptop..bagusnya member tu sabar menanti! ^_^

    ReplyDelete
  2. hope dia nak amik laptop tue sbb unai dah beli laptop baru dah pun..

    ReplyDelete

tenkiu untuk komen2 best!!

Ping entry